Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

JOHDANTO 

​Näin oli silloin ennen kuin Savitaipaleen ruokajakelu aloitti ruokajakelun vähävaraisille Savitaipaleella ja tässä alla tietoa siitä mistä kaikki lähti liikkeelle. Tämähän oli vuosi 2013 ja huhtikuun 2.päivä milloin ruokajakelu aloitti vapaaehtoisten voimin Savitaipaleella toimintansa ( Savitaipaleen kierrätyksen tiloissa ). Edelleen on hienoa , että ruokajakelu toimii siellä vaikka olikin hetken aikaa katkolla. Ruokajakelua hoitaa nykyään Savitaipaleen kirkonkylän seudun kyläyhdistys Savis ry. Yhdistyksen tiedot löytyvät netistä ja varmaan on jossain muuallakin informaatiota saatavilla siitä milloin ruokajakopäivät on ja monelta. Tämä on erittäin arvokasta ja hienoa työtä mitä jokainen sitä tekevä Savitaipaleella jaksaa tehdä kuten on monessa muussakin kunnassa ja kaupungissa. Jokainen tätä työtä tekevä tekee sitä täydestä sydämestään hyvyydellä auttaakseen toisia ihmisiä.

 

​MUISTOJA

 

​Alkuaikoina muistan kun aloitimme ruokajaon , niin paljon oli tuotteita joka lähtöön. Jäljelle jäi monesti tietyt tuotteet joita olivat leipä, nektariinit, herkkusienet sekä vihreät viinirypäleet. Kierrätyksessä asioivile asiakkaillekin monesti niitä oli antaa. Suurin osa leivistä mitä jäi jäljelle ja muitakin tuotteita menivät eläimille. Hienoa oli , että ei tarvinnut biojätteisiin heittää paljonkaan.  Monesti itsekin kotiin lähti jäljelle jäävistä tuotteista näitä vihreitä viinirypäleitä sekä herkkusieniä. Niistä tuli tehtyä monella tapaa varsinkin herkkusieniä säilöttyinä etikkaliemeen. Sitruunoita tuli kerran ja kun ei niitä oikein mennyt, niin päätin sitten tehdä niistä Marokkolaisia suolaan säilöttyjä sitruunoita. Onkin oikein oivan herkullisia ja lihan kanssa niin namskis. Tuorekurkkuja tuli kerran monen monta laatikkoa ja niitähän piti sitten tyrkyttää vähän jokaiselle. Monet heistä taisi kurkuista valmistaa suolakurkkuja ja pikkelsiä. Niissä kurkuissa oli värivika. 

( Tässä alla alkuperäinen kotisivun teksti ​josta on poistettu lopusta ruokajakelun vanha osoite ja aukioloajat)Tämä kotisivu säilyy näkyvillä vaikka sähköpostiosoite ei enää näy , mutta tämä nimenomaan on muistona siitä miksi ruokajakelu Savitaipaleella joskus on alkanut.

 

Taustatietoa siitä mistä kaikki alkoikaan, että Savitaipaleelle päätettiin 2,5 vuoden jälkeen perustaa Savitaipaleen vähävaraisten ruokajakelu. Tästä aloituksesta on kulunut jo aikaa yli 7,5 vuotta. 

Idea lähti hyvin pienestä asiasta liikkeelle, kun Lappeenrannasta haettiin itse eräästä avustuspisteestä leipää aina. Usein kävimme hakemassa itsellemme leipää ja pian avustuspisteen naishenkilö kysyi meiltä" saisitteko menemään siellä Savitaipaleella leipää, kun heillä on ylitarjontaa..". Hetkeä johti pieni hiljaisuus ja vastattiin, että eiköhän se yksi säkki saada jaettua. Muutamia kertoja käytiin ja leipäsäkkejä olikin pian aina vain enemmän. Pian annettiin puhelin numero ja he soittivat aina" pääsettekö hakemaan, kun taas olisi leipää". Leipien lisäksi mukana saattoi olla muitakin tuotteita. 

Soittoja tuli sieltä avustuspisteestä noin joka toinen päivä(JOSKUS JOPA PÄIVITTÄIN). Aina haettiin leivät. Leivät jaettiin autosta suoraan ja leivät jaettiin vaikka pakkasta olikin välillä liki -30 astetta. Leivän hakijoita riitti joka kerta ja kyllä monet olivat hyvin ihmeissään, kun yllättäen on ilmaantunut leipäjakelu ja joka tapahtuu vielä suoraan autosta. Positiivista palautetta tuli todella paljon. Parhaimmillaan oli yli 30 hakijaa. Hakijat alkoivat sanomaan, että miten tärkeää olisi saada Savitaipaleen työttömille ja vähävaraisille ruokajakelupiste. Vanhukset ja moni muukin ihminen sanoi" TÄYTYY VAIN MUISTAA ESIRUKOILLA TÄMÄN ASIAN PUOLESTA, ETTÄ TÄNNEKIN SAADAAN RUOKAJAKELU"( tämän kirjoitan tähän siksi, että kuului monen ihmisen suusta ja esirukous on myös kantanut hedelmää). 

Kyselimme naiskaksikon voimin Lappeenrannan seudun työttömienkin ry:stä, että lähtisikö he tähän mukaan. Sieltä kyllä ensin oltiin hyvinkin innostuneita ja odoteltiin sieltä yli vuosi vastausta ja mitään ei kuulunut. Tosin se olisi vain ollut Savitaipaleen työttömille. Savitaipaleen seurakuntakaan ei näyttänyt asiassa vihreää valoa.

Vuoden 2013 alkoi tapahtumaan, kun naiskaksikko päätti laittaa asiaan vauhtia. Nyt ei ollut tarkoitus, että ruokajakelusta hyötyisi vain työttömät. Ruokajakelun tarkoitus oli, että se palvelee kaikkia pienillä rahoilla eläviä ihmisiä. Tänä vuonna helmikuussa kävimme kyselemässä kaupoissa ja olivat hyvin innostuneita lähtemään mukaan, mutta ensin heidän oli kyseltävä isommalta johtoportaalta, että mitä he voivat antaa ja miten se toteutetaan. Saimme maaliskuussa tietää, että pääsemme aloittamaan ruokajakelun huhtikuun alusta. Kävimmekin tekemässä sopimuspaperit maaliskuun puolessa välissä. Meille tämä  oli ihana uutinen! Aloitimme toiminnan huhtikuun alusta heti 02.04.2013. 

Toivotaan, että tästä siemenestä kasvaa iso ravitseva hedelmäpuu, josta saamme jakaa Savitaipaleen vähävaraisille ruoka-apua vielä monta vuotta eteenpäin.

Sydäntä lämmitti jo ensimmäisinä päivinä nähdä miten paljon on tarvetta ruokajakelun toiminnalle Savitaipaleella. Jono on kasvanut koko ajan ja parhaimmillaan kävijöitä on yli kaksikymmentä ja rima hipoo 25 hakijaa. Olemme informoineet Savitaipaleen sosiaalitoimiston ja seurakunnan. Tiedämme näissä paikoissa asioivan erilaisia ihmisiä ja he voivat kertoa asiakkailleen tästä toiminnasta, että meiltä voi tulla hakemaan ruokaa

 

KIITOKSET

 

Kiitämme Savitaipaleen elintarvikekauppoja siitä, että he osallistuvat tähän toimintaan mukaan mahdollistaakseen meidän toiminnan. Saamme kiittää myös paikallista lihatuotteiden tuottajaa joka tuo meille lähinnä grillimakkaroita lahjoituksena ja joskus nakkeja. Saamme kiittää myös niitä yksityisiä henkilöitä jotka lahjoittavat omia kasvattamia tuotteitaan kuten perunaa yms.

Tuotteita tulee vaihtelevasti, mutta kyllä se pienikin leipä auttaa sitä hädässä olevaa. Meillä kuitenkin ruokajakelu on joka päivä ja lauantaisinkin. Olemme toistaiseksi hyvin ahtaissa tiloissa, kun toimimme samissa tiloissa Savitaipaleen kierrätyksen kanssa. Toivomme kuitenkin pian, että Savitaipaleen kunta löytää meille paremmat tilat ja pääsemme omiin tiloihin. 

Meille voui lahjoittaa yksityiset ihmiset myös omia kasvattamiaan tuotteitaan kuten esim. Hedelmiä ja vihanneksia. Voimme ottaa vastaan myös pieniä toimistotarvikkeita. Kyniä ja vihkoja meillä kuluu, kun ruokajakelussa käyvät asiakkaat laittavat vihkoon nimensä, että ovat hakeneet ruokaa

 

 

 

 

HUOM !

KYSELYIDEN VUOKSI KERROMME, ETTÄ MEILLE EI KUKAAN MAKSA TÄSTÄ TYÖSTÄ PALKKAA JA EMME SAA TÄHÄN TOIMINTAAN RAHAA MISTÄÄN. EMME KÄSITTELE RAHAA MISSÄÄN VAIHEESSA LAINKAAN. EMME OTA RAHAA VASTAAN VAIKKA JOKU HALUAISI MEILLE SITÄ ANTAA. KUKAAN EI MAKSA MEILLE BENSAKULUJA, KUN HAEMME RUUAT KAUPOISTA JA AJAMME OMILLA KUSTANNUKSILLAMME JOKA PÄIVÄ NE HAKEMAAN.

TEEMME TÄTÄ TYÖTÄ SEN VUOKSI, KUN TÄMÄ ON MEILLE SYDÄMEN ASIA JA HALUAMME AUTTAA NÄIN MUITAKIN IHMISIÄ. MEILLE SUURIN RIKKAUS ON TOISTEN AUTTAMINEN. 

Lopuksi lisään tänne viimeisimmän uutisen. Ruokajakelu saa kauan odotetun oman paikan jossa jakaa ruokaa. Toistaiseksi olemme olleet väliaikaisesti Savitaipaleen kierrätyksen tiloissa. Savitaipaleen kuntaa voidaan kiittää tästä, että saamme paremmat tilat vihdoinkin. Ilmoitamme mahdollisista muutoksista hyvissä ajoin kaikille asiakkaillemme. 

Palautelaatikko meillä oli myös ja saimme sinne vain ja ainoastaan positiivisia palautteita asiakkailtamme ja heidän mielestään ruokajakelun tiimissä on erittäin mukavia ja hauskoja ihmisiä. 

Monen mielestä oli myös paremmat tilat tarpeen, kun talvi tulee ja täytyy päästä lämpimään. 

Kaikkien mielestä on tärkeää, että tälläinen ruokajakelu on Savitaipaleella aloitettu. Tämä on monelle yksinäiselle ihmiselle myös sosiaalinen vuorovaikutus, jossa voi kohdata toisia ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia.

Olemme siitä iloisia, että ruokajakelun ovat löytäneet myös lapsiperheet ja uskomme, että on ihmisiä joilla ei ole rohkeutta tulla hakemaan ruokaa. Toivotaan, että hekin tulevat rohkeasti. 

Ruokajakelun nimivihkoa katsellessa voidaan todeta, että hakijoita on jo parhaimmillaan ollut yli 30 ihmistä.